疫苗快醫通

COVID確診患者 中醫治療效果

因為確診患者數目太多,好多人「中招」後都只可以留係屋企隔離。

好彩嘅買到必理痛頂一頂,唔好彩嘅想搵醫生都唔收。近日來,診所每天都有十幾、二十位確診者視像就診。

想同大家分享一下,係疫情下中醫點樣幫到手。

🔺 COVID是just a flu嗎?

COVID雖然同流感症狀相似,但唔少確診者都話我知,病發頭幾天十分辛苦,症狀比一般流感嚴重,成個人混混沌沌。最擔心係家中小朋友或長者,容易出現呼呼困難等嚴重症狀!

同時,患者仲要小心唔好傳染家人,出入廁所要做足消毒功夫,其實身心上都有一定壓力。

所以,千萬唔好睇少COVID,一定要注重抗疫。

🔺 COVID有什麼症狀?

COVID的症狀可分為以下3種:

上呼吸道症狀:

🔸 喉嚨痛 🔸 咳嗽 🔸 痰多 🔸 流鼻水

全身症狀: 🔸 發燒/發冷 🔸 頭痛、頭暈 🔸 肌肉痛/關節痛 🔸 異常地疲倦虛弱

腸胃症狀: 🔸 肚痛肚痾🔸 胃口差 🔸 嘔吐

🔺 必利痛搞得掂嗎?

必利痛雖然有舒緩症狀的作用,但患者仍須靠自身的免疫系統去對抗病毒,容易出現精神散亂、喉嚨痛、發燒等症狀,康復時間較長。

🔺 中醫治療

透過中藥介入,可以增強患者的免疫能力,幫助對抗病毒,不單有助舒緩症狀,亦可以加快康復。

有唔少病人都在服用中藥2-3天後,症狀有明顯舒緩,精神狀態顯著改善。

 2-3天舒緩症狀

 加快整體康復速度

 顯著改善精神狀態

Author : 潘健燊 註冊中醫師

海外回流註冊中醫師,畢業於香港中文大學中醫全科碩士學位,具豐富臨床經驗。專研內科中藥調理、痛症針灸及浮針治療、婦科、情志病、皮膚科等。臨床研究範疇包括:針灸治頭痛、坐骨神經痛、肌肉扭傷、關節炎、腸胃不適、婦科(經前緊張症候群、月經不調、痛經、功能性子宮出血、白帶異常、妊娠嘔吐、閉經)、情志病(鬱證、失眠)。