疫苗快醫通

7歲妹妹確診持續2日高燒40.7度 服1日中藥退燒至37度?

孫頴儀醫師最近有一個7歲細路女的確診COVID個案,持續2日高燒40.7度!

家長好擔心小朋友發燒情況,小朋友已經食左退燒藥6次、塞肛2次,亦試過搵中醫教自己做小兒推拿,還有試西醫的建議去敷冰,小朋友始終是高燒不退,發燒到40.7度的情況持續了2日。

後來,病人媽媽經朋友介紹下就診孫醫師。

孫醫師幫小妹妹處方5日藥,同時建議媽媽幫佢沖熱水涼加焗汗。最後,小朋友食左1日中藥,退燒到37.X度了!

🔸 發燒其實是好事? 🔸

人體正常溫度是35.8℃ – 38℃,如果體溫高於38.5度就是發燒了。

發燒代表身體的免疫系統正在產生更多抗體,幫助身體對抗入侵的病毒或細菌。

換言之,能夠發燒代表身體免疫系統有反應、正在努力工作。 有不少COVID確診者是低燒或燒不起(37.X度),則代表免疫系統較弱。

🔸 持續發燒有問題? 🔸

小朋友持續發燒,會出現嘅問題係身體遲遲未能成功打低病原體。

小朋友持續發燒,有機會出現無精神、無胃口唔食野、脫水等情況。

COVID確診嘅小朋友,往往能夠在服中藥後1-2日退燒落黎。服藥後退燒,代表中藥幫到小朋友對抗病毒,免疫系統唔洗「高度運作」!

💡 至於我地成日聽嘅「燒壞腦」,其實係指腦炎或腦膜炎等嚴重的感染。

🔸 小童持續高燒 食退燒藥都搞唔掂? 🔸

COVID確診的小童,往往容易高燒不退,常見案例是持續燒2日,食必理痛都唔退燒。

原因係,必理痛能夠壓制發燒症狀,但小朋友仍須靠自身免疫力去對抗病毒,令發燒情況反反覆覆。

所以,建議除了服用必理痛舒緩症狀外,都可以配合中藥,提升身體免疫力,加快整體康復。

🔸 食中藥5日轉陰性 真係咁勁?🔸

針對COVID確診個案,中藥治療有以下優勢:

1. 舒緩例如氣管敏感、咳嗽、痰等症狀

2. 活躍患者的免疫系統

3. 幫助對抗病毒、加快康復速度 簡單黎講就係治標同時治本,幫助病人打低病毒!

💪  臨床黎講,孫醫師大部分病人服中藥5日後可轉陰性,當中沒有亂服成藥的病人更可「斷尾」。

💡 建議確診者就算轉陰性亦可以再覆診,處理COVID後遺症,例如久咳、多痰、喉嚨痛等。

🔸 中藥治療療效 🔸

 1-2天舒緩症狀

 大部分病人可5日內轉陰性

 加快整體康復速度

 相較西藥可以有效減低副作用

💡COVID確診者,切忌亂服西藥或連花清瘟膠囊建議應及早搵專業醫師治療!

Author : 孫頴儀 註冊中醫師

畢業於香港大學 針灸碩士,並取得綜合康復治療證書、臨床皮膚醫學證書、疼痛管理證書等。在婦科、痛症、皮膚病及情志病方面深造,對治療失眠、焦慮症、抑鬱症等有豐富臨床經驗。