健康資訊

食中藥治濕疹 會「發出嚟」?

潘醫師好多濕疹病人,以前睇中醫飲藥後濕疹仲嚴重咗,有人話係「發出嚟」嘅表現。到底中醫治濕疹方面,有無「發出嚟」呢回事!?

首先,我地要分清楚「濕疹嚴重咗」是否單純源自內服中藥。

曾經有一位病人,佢本身使用類固醇已經有好幾年時間。轉食中藥後,本身無濕疹嘅地方都開始泛紅同出現痛楚。開頭以為係所謂嘅「發出嚟」,但同醫師溝通後發現,有機會係因為停止使用類固醇,而出現戒斷類固醇嘅併發症。

呢個情況,「濕疹嚴重咗」呢個表現就有機會唔係源自醫師處方嘅中藥。但點解有啲病人從未使用類固醇,但飲左中藥後仍然有嚴重咗嘅情況?

中醫的確有「發疹」或「發散」嘅治療方法,但只係用於部分熱病、皮膚過敏病症或者濕疹急性發作。可以想像一下病邪聚集在體表,但皮膚腠理因病邪而鬱閉,令病邪離開唔到身體。例如身體好熱但出唔到汗、皮膚熱熱紅紅但又唔出疹,呢啲就係需要發出嚟嘅「表實證」。

係治療慢性濕疹上,大部分都屬反覆皮膚乾燥、痕癢、脫屑、滲液為主。針對此類病症,發散並非主要治法,更大可能係病人對某種中藥過敏。

濕疹患者大多屬於過敏體質,部分會伴隨食物過敏、哮喘、過敏性鼻炎等病症。很有可能病人對例如蟲類嘅中藥過敏而不自知,而偏偏呢類藥係常用於治療皮膚痕癢嘅。

潘醫師自己嘅濕疹病人,大部分嘅病徵都係逐漸消退嘅,比較少見到突然加劇嘅情況。假如患者出現病情惡化嘅現象,可以積極同醫師配合,調整處方。

Author : 潘健燊 註冊中醫師

海外回流註冊中醫師,畢業於香港中文大學中醫全科碩士學位,具豐富臨床經驗。專研內科中藥調理、痛症針灸及浮針治療、婦科、情志病、皮膚科等。臨床研究範疇包括:針灸治頭痛、坐骨神經痛、肌肉扭傷、關節炎、腸胃不適、婦科(經前緊張症候群、月經不調、痛經、功能性子宮出血、白帶異常、妊娠嘔吐、閉經)、情志病(鬱證、失眠)。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *