健康資訊

壓力太大晚晚失眠 可以點做?

潘醫師最近喺中環診所遇到幾位做 office 嘅病人,因爲工作壓力太大,搞到晚晚都瞓唔到覺,日頭完全唔能夠集中精神做野,連續幾日惡性循環搞到人都癲。

失眠嘅成因除左壓力大情緒差之外,亦包括飲食不調節、疲勞過度、病後未有充分休息等。而醫師會再根據病人嘅症狀、脈象及舌象,判斷病人屬於實證定虛證,從而再處方中藥或配合耳穴、針灸治療。

用中醫方法治療失眠,既無西藥安眠藥嘅副作用,停用時亦唔會出現反彈現象。我臨床上嘅個案,大部分病人好快就有覺好瞓,第二、三次覆診已經成個人容光煥發。

根據我嘅臨床經驗,大部分香港病人嘅失眠屬於虛實夾雜。實證多數因爲工作或生活壓力過大,搞到嬲嬲豬而傷肝;虛證就喺因爲經常夜訓或思慮過多,造成陰虛或心脾兩虛。呢類虛實夾雜嘅類型比較複雜,建議由專業醫師診斷及處方中藥。

如果你係:性情急躁易怒,心煩,胸脅脹悶,鍾意嘆氣,口苦口乾等,咁就屬於常見嘅肝鬱化火型失眠 ,我會建議瞓覺前2個鐘焗杯「疏肝安神茶」飲:

「疏肝安神茶」:

材料:合歡花10克、綠萼梅10克、少量蜜糖
做法:將合歡花、綠萼梅同放入茶杯內,加入滾水,蓋上焗20分鐘,飲用時可以加入少少蜜糖

記得各類茶療都要配合不同嘅體質,如果唔清楚自己體質或病情已經持續已久,建議你及早諮詢專業醫師啦!

Author : 潘健燊 註冊中醫師

海外回流註冊中醫師,畢業於香港中文大學中醫全科碩士學位,具豐富臨床經驗。專研內科中藥調理、痛症針灸及浮針治療、婦科、情志病、皮膚科等。臨床研究範疇包括:針灸治頭痛、坐骨神經痛、肌肉扭傷、關節炎、腸胃不適、婦科(經前緊張症候群、月經不調、痛經、功能性子宮出血、白帶異常、妊娠嘔吐、閉經)、情志病(鬱證、失眠)。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *